Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2007 13:52 - Кметът посрещна фронтмена на Рибля чорба - Бора Джорджевич!
Автор: babavidanews Категория: Новини   
Прочетен: 2439 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.07.2007 14:47


Кметът на Видин д-р Иван Ценов посрещна легендата на сръбския рок Бора Джорджевич, който с неговата група "Рибля чорба" довечера обеща да попее поне два часа. Такива са динозаврите! Могат!!


image

Рок групата “Рибля чорба” (Рибена чорба) официално е създадена в белградския ресторант “Шуматовац” на 15 август 1978 г. от вокалиста на групата Бора Джорджевич. Групата първоначално е трябвало да се казва “Бора и бойците”, но накрая е решено да се казва “Рибля чорба”. На белградски жаргон означава менструация, което много картинно представя спецификата на групата. Първият концерт е проведен в малкото градче във Войводина, Елемир на 08.09.1978 г., след което са следват концерти в Суботица и Сараево, където завладяват нова аудитория. На 22 декември издават първия си сингл с песните “Кукла от корицата” и “Той и неговото БеЕмВе”, които веднага стават много популярни.

  След излизането на сингла, в групата влиза нов китарист, Момчило Баягич – Баяга. На 19. март 1979 г., след няколко концерта, на които са представени песните, които после ще се появят на дебютния им албум, обявяват и втория си сингл с песните “Рокенрол за Домсъвета” и “Валентино от ресторанта”. На 1 септември 1979 г. правят промоция на дебютния им албум “Кост в гърлото” на стадион “Ташмайдан” в Белград. Изненадващо, публиката знае всички парчета, въпреки че албумът излиза десет дни след концерта. Безпардонните текстове на песните им създават проблеми от самото начало. Вокалистът Бора е принуден да смени заглавието на едно от парчета от “Още един насран ден” в “Още един крастав ден”. Въпреки това, една част от тиража е изтеглен от пазара. В албума са включени и парчетата “Остани боклук до края”, “Звездата от тавана и сутерена”, “Егоист”... Първото шесмесечие на 1981 г. групата издава албума “Мръсно въображение и низки страсти”, за който Бора праща свои стихове от казармата, а Баяга прави музиката. Сред парчета от албума се открояват “Недей, скъпа, недей днес”, “Два динара, другарю”, “Ето ти за такси”, “Тя каза”, “Ще остана свободен”, “Лек мъж”, “Някои жени изпращаха войници”. През същата година групата издава и третия си албум “Натюрморт”.

  През първата седмица след излизането му, албумът е продаден в тираж от 100.000 екземпляра, за да достигне тираж от 450.000. Албумът носи нови хитове: “Палих се по теб”, “Не вярвай на жена, която пуши цигари без филтър”, “Нищо ново на Запад”, “Хлебар, лекар, аптекар”, “Не искам да ставам животно”, “Обичам, обичам жените”. След това “Чорбата започва турне, което, както ще видим по-късно, е озаглавено малко злополучно: “Който преживее, ще разказва”. Всъщност, концертът в Загреб събира 15.000 млади хора и тъй като са отворени само два входа, в суматохата едно четиринайсет годишно момиче е премазано от тълпата и впоследствие почива от нараняванията. Турнето кулминира с издаването на “лайф” албум “В името на народа”, в който са включени само доказани по време на концертите хитове. Следващият албум “Битака” се появява през 1982 г. От него се открояват парчета като “Baby, Baby I Don"t Wanna Cry”, “Добро утро”, “Скъпа, не ставай педераст”, “В два чистачите ще отнесат боклука”, “Колко е хубаво да си тъп”, “Аз воювам сам”, “Правила, правила” и други.
image  С гласове на читателките на женско модно списание, Бора е избран за Идеален мъж на годината, на което той отговаря със стихчето: “Домакини, свалете бикини...” Още по време на записите на албума “Тази вечер ви забавляват музикантите, които пият”, Баяга вече работи по соловия си проект, но и в този албум участва с няколко свои парчета. Открояват се песни като “Тарикати ви развалят детето”, “Бесни кучета”, “Помиярите ще ме довършат”, “Казабланка”, “Музикантите, които пият”, “Докато вървиш”. По това време се появява соловия албум на Баяга, след което той създава своята група “Баяга и инструкторите”. “Рибля чорба” взима нови китаристи, с които през 1985 г. записва албума си “Истината”. На него записана и песента “Погледни дома си, ангелче”, която е провъзгласена за песента на десетилетието. Още през следващата година е издаден и албумът “Осмата нервна криза”, с песните “Проклето самотен”, “Един човек”, “Амстердам”, “Недей да вървиш по моята улица”, “Южна Африка ’85 (Аз ще пея)”, “Тук няма господ, няма справедливост”, Черно е долу” и други.

  След излизането на този албум, групата прави кратка пауза, която членовете й използват за работа върху соловите си проекти. През 1987 г. групата записва деветия си албум “Ухапана душа” с песните “Последен влак за Чачак”, “Член на мафията” и други. Десетата годишнина от съществуването на групата е отбелязана с компилация “Рибля чорба 10”, както и с албум “Любовните истории обикновено доскучават”, където почти няма политически текстове, а само безобидни теми: “Самолете, ще ти счупя крилете”, “Кой те целува докато давам наряд”, “Около мен” и т.н. Когато всичките прогнозират, че поради персонални промени, “Чорбата” ще спре да съществува, групата издава албум “Коза ностра”, със специалното участие на Джони Щулич и групата “Азра”, в който са включени парчета “Ал Капоне”, “Къде си в тоя тъп хотел”, “Тито е ваш”, “Черна Гора-Бар”. 
  По време на войната, “Рибля чорба” свири в чужбина и издава албуми, които не са оставили по-дълбока следа: “Лебедова песен” (с парчето “Когато бях млад”), “Сбогом, Сърбия” (“Зелената трева на моя дом”) и “Мълчанието само остана” (“Гнилане” и “Ревнивец”). През 1997 г. е издаден албумът “Ноев ковчег” с песните “16 нощи”, “Къде си”, “Ноев ковчег” и други. Този и следващият албум “Пикаене срещу вятър” са оставили малко по-дълбока следа, отколкото албумите, издадени през годините на войната..




Тагове:   чорба,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930